0

Program

L-V: 09:00 - 17:00

Email

vanzari@absorbanti-industriali.ro

Ce facem în cazul unei scrugeri/deversări accidentale?

Tratarea unei scurgeri/deversări accidentale poate varia de la o scurgere mică și simplă de curățat la o scurgere complexă și periculoasă, dar orice fel de scurgere pe care o întâmpinați, trebuie să lucrați și să aveți la dispoziție la un plan “Cum să…” . Plan care minimizează riscul pentru cei care descoperă, cei care sunt primii la fața locului, cei care se ocupă cu absorbția lichidelor scurse, precum și pentru personalul implicat și mediul înconjurător.

Ghidul nostru în 8 pași este conceput pentru a vă ajuta și a vă ghida cum să acționați într-un mod eficient când aveți scurgeri/deversări accidentale.

Indiferent de tipurile de lichide implicate, indiferent de amploarea incidentului, există pași care trebuie urmăriți pentru a vă ajuta la gestionarea riscului de contaminare a mediului înconjurător.

Următoarele aspecte pot părea niște noțiuni de bază, dar dacă sunt urmate pas cu pas, de fiecare dată când răspundeți la o scurgere, indiferent de dimensiunea ei, acestea vor contribui la reducerea riscurilor de rănire și la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

PASUL 1 - EVALUARE

De îndată ce întâlniți o deversare și până când se rezolvă cu succes, trebuie să evaluați în mod constant riscul pe care îl reprezintă pentru personal, mediu și proprietate.

SIGURANȚA ESTE ÎNTOTDEAUNA PE PRIMUL LOC!

Încercați să determinați ce tip de lichid s-a scurs, asta dacă este în siguranță să faceți acest lucru, de asemenea încercați să determinați cantitatea lichidului și dacă există victime, NICIODATĂ nu încercați să absorbiți o scurgere pe cont propriu; informați colegii și persoana desemnată și așteptați până când cel puțin o altă persoană este alături de dumneavoastră, înainte de a vă ocupa de incident.

PASUL 2 - PROTECȚIA PERSONALĂ
Purtați întotdeauna echipament de protecție - P.P.E.  - pentru a vă permite să răspundeți în siguranță la scurgere. Verificați S.D.S. (Fișa tehnică de securitate) a lichidului scurs (dacă o aveți la îndemână) pentru orice pericol asociat cu lichidul vărsat și apoi îmbrăcați-vă corespunzător.
DACĂ AVEȚI ÎNDOIELI ASUPRA LICHIDULUI SCURS, GÂNDIȚI-VĂ LA CE E MAI RĂU ȘI UTILIZAȚI CEL MAI BUN ECHIPAMENT P.P.E.

PASUL 3 - IZOLAREA SCRUGERII
Prin izolarea scurgerii câștigați timp și reduceți zona de contaminare, diminuând impactul pe care îl va avea deversarea asupra mediului. Utilizați baraje și perne absorbante și/sau bariere fizice pentru a asigura o izolare rapidă și eficientă.

PASUL 4 - OPRIȚI SURSA DE SCURGERE
Odată ce scurgerea a fost izolată, opriți sursa scurgerii și, dacă este cazul, mutați de urgență orice lichid rămas în containerul spart/fisurat într-un container secundar. IMPORTANT: NU CĂLCAȚI ȘI NU INTRAȚI ÎN CONTACT  CU LICHIDUL SCURS!

PASUL 5 - REEVALUARE
După ce scurgerea a fost izolată și sursa scurgerii oprită, reevaluați întreaga situație înainte de a începe curățarea. Asigurați-vă că scurgerea este complet controlată și nu mai există surse secundare de scurgeri.


PASUL 6 - CURĂȚARE
Acest lucru poate fi făcut foarte simplu prin ștergerea/absorbirea lichidului cu lavete absorbante și prin utilizarea unor produse adiționale de genul - pernelor absorbante sau a granulelor absorbante (să fiți atenți ca și granulele să fie compatibile cu lichidul scurs). Nu uitați să curățați toate materialele/suprafețele/containerele contaminate și abia apoi puteți să aruncati în mod corespunzător, produsele care s-au folosit la absorbirea lichidului.
PASUL 7 - DECONTAMINARE
Asigurați-vă că tot personalul implicat în această operațiune este complet decontaminat. Locul de scurgere, toate echipamentele de protecție și echipamentele utilizate trebuie, de asemenea, să fie complet decontaminate și verificate. Dacă obiectele au fost deteriorate sau nu pot fi decontaminate complet, eliminați-le corespunzător și înlocuiți-le cu echipamente noi.

PASUL 8 - RAPORTUL, REPLANIFICAREA și VERIFICAREA STOCULUI DE ABSORBANȚI INDUSTRIALI
Discută cu tot personalul implicat, întocmește un raport complet al incidentului și completează toate documentele asociate. Dacă este necesar, schimbați procedurile și / sau locația unora sau a tuturor echipamentelor dvs. de răspuns la scurgere. 
Amintiți-vă să reîncărcați / achiziționați toate produsele absorbante pe care le-ați folosit și poate este timpul să aveți si stocuri de rezervă, inclusiv P.P.E., protecția PVC pentru canalizare etc.

Concluzie:
Învățați din experiență, veți fi mai bine pregătiți, în cazul în care, pe viitor, o să vă mai confruntați cu scurgeri/deversări. Este de la sine înțeles că pregătirea personalului este esențială, trebuie să fie familiarizați cu locul unde se pot întâmpla accidente de acest gen, să cunoască echipamentul P.P.E și produsele pe care le vor folosi și cu modul în care să îl folosească în siguranță și eficient.

Sperăm că orice incident de acest fel va fi un fenomen rar și că singura dată când personalul dvs. trebuie să răspundă unei deversări/scurgeri accidentale este în cadrul unui curs de pregătire sau de perfecționare, care ar trebui să fie programată în același fel ca orice altă formare profesională, cum ar fi cursurile de prim ajutor sau cursurile de pregătire în caz de incendiu sau utilizarea stingătorului.
Produsele pe care trebuie sa le aveți în caz de scurgeri/deversări accidentale le găsiți pe site-ul nostru: www.absorbanti-industriali.ro

De asemenea acolo veți mai găsi și o gamă largă de produse pentru prevenirea scurgerilor - cuve de retenție, rezervoare cu pereți dublii pentru ulei uzat/ulei de motor etc.