Cât de pregătit ești să intervii în cazul în care este o deversare de lichide?
Mai jos găsești cei 8 pași, simpli, de urmat pentru a putea să intervii în mod corespunzător în astfel de situații
1. EVALUEZI SITUAȚIA
De îndată ce vezi o scurgere și până când aceasta a fost tratată cu succes,
trebuie să evaluezi în mod constant riscul pe care îl prezintă pentru personal, pentru mediu și
proprietate. SIGURANȚA ESTE întotdeauna pe primul loc. Dacă este sigur să faceți acest lucru, încercați și determinați/aflați care este lichidul, cantitatea implicată și dacă sunt victime, NICIODATĂ NU încercați să faceți față unei scurgeri pe cont propriu; informați colegii și așteptați până la cel puțin o altă persoană este prezentă înainte de a vă ocupa împreună de incident.
2. PROTEJAȚI-VĂ
Purtați întotdeauna P.P.E. (Echipament de protecție personală) pentru a vă permite să răspundeți în siguranță la deversare. Verificați S.D.S. (Fișă cu date de siguranță) pentru orice pericol asociat cu lichidul vărsat și apoi îmbrăcați-vă corespunzător.
DACĂ AVEȚI DUBII, ASUMAȚI CEL MAI RĂU ȘI purtați CEL MAI ÎNALT NIVEL DE P.P.E.
3. IZOLEAZĂ / LIMITEAZĂ SCURGEREA
Prin limitarea scurgerii, câștigați timp și reduceți zona de contaminare, diminuând impactul pe care îl va avea deversarea. Folosiți baraje absorbante și land boom-uri sau bariere fizice pentru a asigura o izolare rapidă și eficientă.
4. OPRIȚI DEVERSAREA
Odată ce deversarea a fost ținută, OPRIȚI sursa deversării; Rotiți un tambur cu partea deteriorată în sus, închideți robinetul, astupați orificiul într-un recipient etc. și, dacă este cazul, decantați orice lichid rămas într-un recipient secundar.
ȚINE minte, NU PĂȘI NICIODATĂ ÎN DEVARSARE/LICHID.
5. RE-EVALUAREA
După ce deversarea a fost ținută și sursa controlată, re-evaluați întreaga situație înainte de a începe curățarea. Asigurați-vă că deversarea este complet sub control.
6. CURĂȚĂ
Acest lucru poate fi la fel de simplu ca ștergerea cu lavete absorbante, până la utilizarea de absorbanți suplimentari și/sau un „aspirator umed” compatibil. Nu uitați să tratați toate materialele contaminate pe măsură ce lichidul s-a vărsat și să eliminați în consecință.
7. DECONTAMINARE
Asigurați-vă că tot personalul implicat în deversare este complet decontaminat. Locul deversării, toate P.P.E. și echipamentul trebuie să fie complet decontaminat și verificat. Dacă articolele au fost deteriorate sau nu pot fi complet decontaminate/curățate, aruncați-le în mod corespunzător și înlocuiți-le cu altele noi.
8. RAPORTAȚI ȘI RE-APROVIZIONAȚI KIT-UL
Asigurați-vă că toate materialele absorbante utilizate sunt completate acolo unde este necesar. În acest moment, toate kiturile rămase etc... ar trebui verificate pentru a se asigura că sunt potrivite pentru orice incident viitor și înlocuite materialele absorbante acolo unde este cazul.
Concluzie:
Învățați din experiență, veți fi mai bine
pregătiți, în cazul în care, pe viitor, o să vă mai confruntați cu
scurgeri/deversări. Este
de la sine înțeles că pregătirea personalului este esențială, trebuie
să fie familiarizați cu locul unde se pot întâmpla accidente de acest
gen, să cunoască echipamentul P.P.E și produsele pe care le vor folosi
și cu modul în care să îl folosească în siguranță și eficient.
Sperăm
că orice incident de acest fel va fi un fenomen rar și că singura dată
când personalul dvs. trebuie să răspundă unei deversări/scurgeri
accidentale este în cadrul unui curs de pregătire sau de perfecționare,
care ar trebui să fie programată în același fel ca orice altă formare
profesională, cum ar fi cursurile de prim ajutor sau cursurile de
pregătire în caz de incendiu sau utilizarea stingătorului.
Produsele pe care trebuie sa le aveți în caz de scurgeri/deversări accidentale le găsiți pe site-ul nostru: www.absorbanti-industriali.ro
De asemenea acolo veți mai găsi și o gamă largă de produse pentru prevenirea scurgerilor - cuve de retenție, rezervoare cu pereți dublii pentru ulei uzat/ulei de motor etc.